Arpapeleistä lottoaminen on suosituinta Suomessa

Sääntelyä

Suomessa Arpajaislaissa 23.11.2001/1047, säädetään rahapeleistä. Laki määrää arpajaisten toimeenpanosta ja valvonnasta, tuottojen tilittämisestä ja käyttötarkoituksista ja tuottojen käytön valvonnasta. Suomessa on yksinoikeus rahapelien toimeenpanemiseen Veikkaus Oy:llä. Suomen valtio omistaa kokonaan Veikkaus Oy:n.

Suomessa lotto on ollut jo vuodesta 1970. Ensimmäinen lottoarvonta järjestettiin 3. tammikuuta 1971. Lottoarvonta on tapahtunut alusta lähtien television suorassa lähetyksessä kerran viikossa lauantai-iltaisin. Aiemmin arvonta tuli TV1-kanavalta. Vuonna 2012 lottoarvonta siirtyi MTV3-kanavalle. Koska arvonta siirtyi MTV3-kanavalle, lottoarvonta myöhäistyi ja lottoamiseen tuli hieman enemmän aikaa, kello 22.00 saakka. Lain mukaan lottoarvonta vaatii kaksi virallista valvojaa. Lottoarvonta onkin monen suomalaisen viikon kohokohta.

Mikä lotto on?

Lotto on siis rahapeli, jossa on arvottavana 40 numeroa. Näistä lottoaja valitsee seitsemän numeroa omaan lottoriviinsä. Arvonnassa arvotaan seitsemän numeroa ja yksi lisänumero. Loton normaali rivihinta on yksi euro. Lottoa voi pelata myös järjestelmälotolla, johon voi valita 8-11 rastia yhteen ruutuun. Haravalotossa voi valita 12-18 rastia yhteen ruutuun. Lottoon voi valita myös kestopelejä, jolloin voi pelata kahden, kolmen, viiden ja kymmenen viikon kestopelit tai ikipelin. Lotto on siis varsin yksinkertainen peli, jota on helppo pelata. Jos arvonnassa ei ole yhtään seitsemän oikein lottoriviä, niin voittosumma siirtyy myöhemmin jaettavaksi.

Missä voi lotota?

Lottoamispaikat ovat hyvin moninaiset. Lottokupongin voi täyttää ja jättää Veikkaus Oy:n huomaan esimerkiksi hyvin monenlaisilla kioskeilla ja elintarvikeliikkeissä. Tällaisiin paikkoihin kupongin jättö ja maksaminen tapahtuu fyysisen tositteen avulla. Arvontakupongin ostamalla pelaaja saa tositteen lottoamisestaan.

Lotota voi myös omassa kotona ja omalla tietokoneella. Silloin ihminen voi keskittyä ihan rauhassa pelaamiseen. Omalla pelitilillä pitää olla riittävästi rahaa lottoamiseen. Rahan siirto tapahtuu kätevästi muutamalla klikkauksella, edellyttäen että pankkikilillä on riittävästi rahaa. Pelaamisen helppous onkin koukuttavaa. Samalla kun täytetään ja maksetaan oma lottokuponki, niin Veikkauksen sivuilla näkyvät myös muut rahapelit, joita on suuri kiusaus pelata. Kun henkilö pelaa lottoa netissä, on hänellä mahdollisuus pelata kaikkia loton pelimuotoja, kuin ihan tavallisella kupongilla pelattaessa. Valittavana on siis loton kestopelit, haravapelit, järjestelmäpelit ja porukkapelit. Nettilotossa mahdolliset voitot tulevat suoraan omalle pelitilille. Näin ollen ei ole ihan pakko olla läsnä lottoarvonnan katsomisessa lauantai-iltaisin. Ennen vanhaan ennen nettilottoa, piti tarkasti varjella omaa lottokuponkiaan, koska se oli ainoa todiste lottoamisesta ja voittorahojen saamisesta itselleen. Onneksi nykyään melkein kaikki asiat voi tehdä sähköisesti ja tieto säilyy paremmin sähköisessä muodossa.

Suomalaisille on nyt tarjolla myös ulkomaisia lukematon määrä. Niitä voi pelata ihan laillisesti. Ulkomaiset rahapelien tarjoajat eivät saa mainostaa omia tuotteitaan ja palveluitaan Suomessa. Monet nettikasinot:Article 1 tuovat lottoa saataville suomalaisille. Vain Veikkaus Oy voi markkinoida rahapelejä täällä Suomessa. Arpajaislaki määrittelee rahapelejä meillä.

Loton kiehtovuus

Lotossa viehättää sen sattumanvaraisuus. Jokaisella lottoajalla on täysin samanlaiset mahdollisuudet voittaa. Voittaminen ei ole kiinni iästä, sukupuolesta, ammattiasemasta, taustasta tai mistään muustakaan ihmiseen liittyvästä seikasta. Arvonta kohdistuu kylmän sattumanvaraisesti ihan keneen tahansa. Merkittävä asia on, että mahdollisuus tulla miljonääriksi odottaa ihan nurkan takana tämän pienen hetken kaikkien lottoajien edessä. Lottokone tekee mekaanisen tehtävänsä arpoessaan lottonumerot joka viikon lauantaina. Juuri tämä ihana mahdollisuus tulla hetkessä miljonääriksi on kaikkein kiehtovinta. Tämä unelma on siis merkittävin kaikille pelaajille, jotka ahertavat tavallisessa harmaassa arjessa päivästä toiseen ja vuodesta toiseen. Päävoiton mahdollisuus on kuitenkin erittäin pieni. Voiton tavoitteluun ei siis kannata uhrata suuria rahasummia. Vaikka pelaisit kotona tai kioskilla niin ei kannata panostaa suuria summia lottoon. Lotto on vain viihdettä ja siitä on osattava nauttia pienin annoksin.

Lottovoitto

Useimmat ihmiset haaveilevat lottovoitosta ja mitä silloin tekisi, jos voitto osuisi omalle kohdalle. Monen unelmat liittyvät omaan asumiseen. Silloin olisi mahdollista ostaa sellainen asunto, joka olisi haaveiden täyttymys. Omakotitalo ja kesämökki olisi mukavaa hankkia. Kesämökin rannalla olisi hieno vene odottamassa vesille lähtöä. Moni voittaja panostaisi asumiseen ja vapaa-aikaan. Ansiotyöt voisi laittaa vähäksi aikaa tauolle odottamaan aikoja tulevia. Moni panostaisi myös omaan perheeseensä ja heidän hyvinvointiinsa. Vapaa-ajanviettoon liittyy myöskin matkustelu. Lottovoitto, jos päävoitto, mahdollistaa vaikka matkustelun maailman ympäri. Silloin ei ole kiirettä palata harmaaseen arkeen, vaan voittaja voi tehdä ihan sitä, mitä haluaa omassa elämässään.

Osa mahdollisista voittajista haluaisi parantaa kanssaihmisten elämää. He lahjoittaisivat voittovarat hyväntekeväisyyteen tai muuhun hyödylliseen asiaan, kuten koulutukseen, kehitysapuun tai köyhien ihmisten auttamiseen. Lottovoittajan unelmia on niin moninaisia, kuin on voittajiakin. Lotto siis toimii eräänlaisena kohtalona, joka voi osua kenelle tahansa, mutta todellisuudessa päävoitto osuu vain erittäin harvoille ihmisille.

Suosittu harrastus

Suomalaiset ovat innokkaita rahapelien pelaajia. Lotto on ollut ikuinen kestosuosikki jo pitkän aikaa. Suomalaisille lauantai ei ole mitään ilman saunaa ja lottoarvontaa (ainakin vanhemmalle väestölle). Lotto on vastapainoa säännölliselle arjelle. Lotto antaa luvan unelmoida sellaisesta elämästä, minkä raha vaan voi tuoda. Raha antaa elämälle turvallisuuden tunteen. Mutta kuten aina sanotaan, raha ei tuo mukanaan onnea. Rahalla ei saa rakkautta ja terveyttä, jos näitä asioita ei ole saavuttanut aiemmin elämässään. Raha tietenkin helpottaa arkista arkea. Ei tarvitse enää huolehtia jokapäiväisen leivän hankinnasta. Lisääntyneen vapaa-ajan voi käyttää juuri niin kuin haluaa. Enää ei tarvitse tyydyttää muiden ihmisten tarpeita, jotta arkinen elämä sujuu ilman rahahuolia.

Mutta miksi lottoaminen on vieläkin niin suosittua. Kaikki ihmiset eivät usko lottoamiseen ja loton tuomaan mahdolliseen onneen ja rikastumiseen. Mutta moni kuitenkin lottoaa. Lottoaja on ehkä vuosikausia lotonnut samoilla numeroilla, eikä sen vuoksi uskalla lopettaa pelaamista. Mutta jos itse olet innostunut lottoamisesta, niin älä välitä muiden mielipiteistä, vaan lottoa edelleen niin usein kun haluat. Saattaahan se lottomiljoona osua kohdallesi. Kuka tietää?